W każdym wieku warto poważnie traktować aktywność fizyczną, gdyż sprzyja ona nie tylko kondycji, ale i utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego. Niestety już z trzecią dekadą życia wchodzimy w okres, w którym nasze ciało zaczyna powoli tracić masę mięśniową, a do późnego okresu starości tracimy jej często ponad 30%. Jest to ilość, która [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]
[...] spędzamy czas na świeżym powietrzu. Chociaż piękna pogoda sprawia, że mamy lepszy humor i podejmujemy więcej działań, to mocne słońce i upał mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Radzimy, jak uniknąć konsekwencji zdrowotnych związanych z nadmiernym przebywaniem na słońcu. Chroń skórę przed słońcem Nawet jeśli słońce jest za chmurami, Twoja [...]
[...] witaminy z grupy B. Warzywa liściaste Warzywa liściaste to kolejne dobre źródła wapnia, które dostarczają też sporo witaminy K. Witamina K ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia kości i serca. Pomaga też w krzepnięciu krwi. Szczególnie wartościowe warzywa liściaste to jarmuż, szpinak, boćwina, kapusta włoska. Minusem jest to, że warzywa te [...]
[...] stężenia są powiązane z ryzykiem zakrzepowo-zatorowym. Odnotowano spadek stężenia proteiny c-reaktywnej (obrazuje stan zapalny). Komentarz: To, iż osiągnięto poprawę stanu zdrowia u 62,5% osób, które otrzymywały duże dawki witaminy D, nie wymaga objaśnienia. Nie jest to zbieg okoliczności związany z naturalnym wyleczeniem infekcji [...]
[...] młodego sportowca. Tłuszcze, czyli energia i zdrowie Tłuszcze w diecie młodych osób nie tylko są źródłem energetycznym, są bardzo ważne również dla prawidłowego rozwoju i zdrowia. Wiele osób obawia się jednak tego składnika diety, co jest zupełnie niepotrzebne. Tłuszcze dostarczone w odpowiednich ilościach są bezpieczne, a wręcz niezbędne dla [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
[...] jedzenie? Spostrzeżenia medycyny chińskiej Chińska medycyna także od dawna propaguje koncepcję, która mówi o tym, że wystarczy zbadanie jednej części ciała, aby poznać stan zdrowia całego organizmu. To jama ustna jest początkiem żołądka i układu trawiennego. Od tego miejsca mogą zaczynać się problemy trawienne, niewydolność układu pokarmowego, [...]
[...] potrzebują do rozwoju aminokwasów jako materiału budulcowego. Takim materiałem jest białko, które zbudowane jest właśnie z aminokwasów. Najłatwiejszym i optymalnym dla zdrowia wyborem wcale nie jest mięso lub twaróg a przepyszne białko serwatkowe. Stąd tak popularne wśród osób trenujących są szejki białkowe. Jakie białko wybrać? O tym w [...]
Kiedy ćwiczysz, spodziewasz się, że zawartość tkanki tłuszczowej w twoim ciele zmieni się. Chcesz zredukować tłuszcz i wzmocnić mięśnie. Jest to ważne nie tylko ze względu na wygląd sylwetki. Tłuszcz uwalnia zapalne substancje zwane cytokinami. Dodatkowo tkanka mięśniowa jest bardziej aktywna metabolicznie. Jest to ważne, ponieważ zwiększenie [...]
[...] się obiecująca, jako interwencja obniżająca ciśnienie krwi (zarówno w spoczynku, jak i wywołane stresem). Istnieje wiele dowodów na to, iż l-cytrulina ma znaczenie dla zdrowia metabolicznego oraz stanu układu krążenia, co powinni docenić z pewnością sportowcy, a nawet osoby nieaktywne fizycznie. Wnioski: l-cytrulina w dawce 5-10 g dziennie [...]
Nie, to nie jest prima aprilis. Niektórzy autorzy są szczerze przekonani, że koktajle proteinowe powodują depresję, otłuszczenie i pogorszenie stanu zdrowia sportowców. Według nich, naukowcy z Uniwersytetu w Sydney wykazali, że szejki białkowe skracają życie. Naukowcy podawali grupie myszy standardową paszę składającą się z 18% aminokwasów . [...]
Sarkopenia to powolna utrata masy mięśniowej, która u 10% osób zaczyna się nawet tuż po 50. roku życia. Jak wykazują badania, tego typu zjawisko może bezpośrednio przekładać się na długość życia. Dlatego też ważne jest, aby podjąć stosowne działania, które będą zapobiegać jej rozwojowi. 2. Przewlekłe stany zapalne Reakcje zapalne w naszym ciele [...]
Żelazo jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, a jego prawidłowy metabolizm wymaga nieco bardziej złożonego podejścia, niż samo zwiększenie podaży. Zaburzenia poziomu żelaza w organizmie wiążą się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego warto zapobiegać tego typu sytuacjom. Regulacja poziomu żelaza Doprowadzenie poziomu [...]
[...] biorących udział we wzmacnianiu komórek odpornościowych jest glutamina. Regularna jej podaż zarówno w produktach spożywczych, jak i suplementach diety, może poprawić stan zdrowia jelit, które również stanowią ważny element ochrony immunologicznej. Warto zwrócić również uwagę na działanie immunomodulujące niektórych ekstraktów roślinnych. [...]
Na tytułowe pytanie jest trudno udzielić odpowiedzi, gdyż zależy ona od wielu czynników. Przyjmuje się, iż zarówno zbyt krótki, jak i trwający ponad 1,5 h trening nie muszą być optymalne. Podstawową kwestią jest odpowiedź na pytanie, w jakim celu trenujesz? Od czego to zależy? Z oczywistych względów trening trójboisty może zająć o wiele więcej [...]
[...] pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy. Serwatka Mleko krowie, mimo że nie jest produktem wyjątkowo bogatym w białko, stanowi źródło cennych dla zdrowia aminokwasów i peptydów. Główną frakcją białkową mleka jest kazeina, która stanowi około 2,5 g białka z całkowitej zawartości białka wynoszącej około 3,2 g. Białek [...]
Wbrew opiniom wygłaszanym przez „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu i cały profil lipidowy mają znaczenie dla zdrowia. To nie znaczy, że mechaniczne obniżanie cholesterolu (całkowitego) lub jego transporterów (frakcji) przynosi korzyści zdrowotne — co do tego wcale nie ma pewności. W skład profilu lipidowego wchodzi cholesterol całkowity, [...]